keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Jotain pientä opiskeltavaa hoitovapaalle, eli pääsykokeeseenlukukertomus

Se lähti liikkeelle ajatuksesta, että jotain pientä olisi kiva opiskella. Kundi syntyi tammikuun lopussa ja syksyllä mietin mitä ilmoitan töihin hoitovapaan jatkosta. Tammikuussa poika olisi vielä alle vuoden, eli vähän turhan mini ja parhaat päiväkotipaikat jaetaan vasta elokuussa, eli päätin olla kotona siihen saakka. Tyyppi olisi silloin 1,5 vuotias eli ihan kelpo mies päiväkotiin. Päätöksen tein vähän raskain sydämin sillä oma pää meinasi pehmetä kotona. Rupesin suunnittelemaan jotain aivojumppaa, vaikka täydentäviä kursseja kauppiksesta. Sitten SE ajatus tuli mieleen. Nyt jos koskaan.

Idea tuli ehkä lokakuussa. Veikkaan, että oikeastaan heti tiesin tämän tekeväni, sillä päätin kertoa siitä yllättävän monelle ihmiselle jo silloin kun vasta "pohdin". Jos tosi monet tietäisivät, niin en enää uskaltaisi päättä olla hakematta. Eniten jännitin omalle miehelle kertomista. Jännitin ihan kamalasti! Kerroin varmaan kymmenelle kaverille ensin. Sitten kun vihdoinkin rohkaistuin ja sanoin, että mä oon ehkä vähän melkeen tavallaan puoliks tosissani miettinyt, että hakisinko vielä lääkikseen, niin vastaus olis, että "joo tavallaan arvasin kun sulla on ollut toi valmennuskurssin esite auki tossa koneella jo pari viikkoa". Mies yllätti mut täysin sanomalla, että ei yhtään epäile ettenkö mä pääsisi, mutta kehoitti miettimään onko se todella sitä mitä haluan. Jos se on sitä mitä sä haluat, niin go for it! Ihana mies mulla toki on, eli en yhtään ihmettele että se tukee mun unelmia, mutta tavallaanhan kysyin siinä samalla, että "ei kai haittaa jos elätät meidän perheen seuraavat 6 vuotta".

Marraskuun alussa ilmoittauduin seuraavana päivänä alkavalle Valmennuskeskuksen lääkiskurssille ja rupesin etsimään käytettyjä lukiokirjoja. 18 kurssia fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa. Lukiosta oli 11,5 vuotta. Kieltämättä muutamaan otteeseen kävi mielessä, että onko tämä edes teoriassa mahdollista. Marras- ja joulukuu olivat todella vaikeita kun yritin pysyä kemian ja fysiikan kursseissa kyydissä. Yksi viikonloppu luin autossa mökiltä palatessa kvanttimekaanista atomimallia neljättä kertaa ja itkin, että en tule ikinä tajuamaan tätä. Aikaa oli kokoajan ihan liian vähän ja kokoajan luin ja laskin ihan liian vähän, mutta jotenkin pysyin kyydissä ja sain kaikki asiat käsiteltyä kurssin mukana. Olin lukiossa näissä jutuissa aika hyvä ja matemaattisesti kohtuu lahjakas, mutta etukäteen pelkäsin, että kauppis on ehkä tyhmentänyt mut. Ei se ollut. Aika nopeasti opin taas oppimaan ja opiskelemaan.

Kerran hädän hetkellä ennen välikoetta meidän hoitaja näytti tältä.

Keväällä saatiin viriteltyä erilaisia hoitokuvioita niin, että ehdin välillä lukea muutenkin kuin päiväuni- ja yöaikaan. Oli kohtuu rankkaa, kun joka ilta yhdeksän jälkeen oli pakko avata kirjat väsytti tai ei, mutta jotenkin tuntui, että oli itse taas elossa! Pelkän äitinä olon jälkeen mulla oli oma projekti ja tavoite ja uuden oppimisesta sai energiaa!

Parisuhteelle ei tainnut jäädä yhtään aikaa, mutta kodin sain hoidettua. Valmennuskurssin luentotallenteita oli hyvä katsoa samalla kun pesi vessoja ja aina ruokaa laittaessa oli jokin video pyörimässä.

Kevät kului, opin paljon, laskin todella paljon, löysin valmennuskurssilta muutamat tyypit joiden kanssa opiskelin yhdessä. Kurssit loppuivat ehkä 3 viikkoa ennen pääsykoetta eli vasta silloin oli kaikki käsitelty ja kertaaminen ja syventäminen alkoi. Viimeinen kuukausi oli ehdottomasti se, mikä sisäänpääsyn ratkaisi. Silloin tein asioita todella fiksusti ja todella pajon. Mies vei poikaa viikonloppuisin mökille niin, että sain lukea 24/7 (ei ehkä sittenkään niin fiksusti). Aika toki loppui kesken enkä ehtinyt laskea syventäviä tehtäviä läheskään niin paljon kun olisin halunnut. Ennen koetta tuntui, että yhden kuukauden olisin vielä voinut täyspäiväisesti lukea.

Tältä näytti ruokapöytä viikkoa ennen pääsykoetta.

Rankka mutta äärimmäisen mielenkiintoinen kevät. Vaikka aika loppui kesken, ennen koetta olin silti yllättävän luottavainen omaan osaamiseen. Ja riittihän se.

Koko pääsykoe on niin laaja aihe ja lukemiseen käytetty puoli vuotta niin erikoinen kappale elämääni, että kirjoitan vielä myöhemmin erikseen arvion valmennuskurssista, kuvauksen The kokeesta sekä fiilikset kun sisäänpääsy varmistui.

Taas lähetetään terveisiä opiskelijabileisiin kotisohvalta, mutta perjantaille on lapsenvahti buukattu, eli sitseillä nähdään!

3 kommenttia:

  1. Moikka! Aiemminkin jo kommentoin johonkin että samat haaveet itsellä. Nyt siis valmennuskurssilla ja luku-urakka käynnissä, niin olisin halunnut kysyä että kuinka paljon sä sait suunnilleen luettua viikkoa kohti ? Oon itse ihan 100% töissä eikä ollut mahdollisuutta ottaa kevääksi kevennettyä (asuntolaina, opiskeleva puoliso, en halua kertoa työnanatajalle :D ). Kun iltaisin istun tuolla valmennuskurssilla niin kylmä hiki alkaa nousta pintaan kun ajattelen että kaikki pikkuruiset abiturientiti ovat ahkerasti opiskelleet koko päivän kun meikäläinen vasta aloittelee sen päivän "urakkaa". Vaikket ollutkaan töissä luku-urakan aikaan, oletan kuitenkin että äitinä olo vie varmasti ihan yhtä paljon (varmaan enemmänkin) aikaa ja voimia, joten kiinnostaisi hirveästi kuulla millä "panostuksella" pääsit Helsinkiin. Itsellä aika sama tausta kun sulla, lukiosta +10v mutta aikoinani kanssa hanskannut nuo aineet aika hyvin, DI-tutkinto alla. Musta nuo aiheet ei itsessään tunnu kamalan pahoilta (paitsi kaikki sähköt) mutta kun sitä asiaa on niin helkkaristi että hirvittää miten nuo kaikki voi oikeesti muistaa. Jos sulla on hyviä vinkkejä niin ilolla otan vastaan :) Oma lukupanostus on aikalailla se 3x4h valmennuskurssia, siihen päälle joku 2h kotona arkena. Viikonloppuisin yrittää sitten pusertaa sen työpäivän verran la-su lukemista. Huhuh tulipa vuodatus :D Mutta siis oot ihan mun idoli, tuo sinun suoritus antaa toivoa :)

    VastaaPoista
  2. Hei ou nou, unohdin kokonaan vastata tähän! Jos sanon, että luin 4-6 tuntia päivässä (sisältäen valmennuskurssit) vuoden alusta lähtien ja marras- joulukuut pari tuntia päivässä, niin en ehkä valehtele kovasti. Valmennuskurssin aikana "pysyin kärryillä" mutta sitten kun kaikki oli kerrattu, niin sen ehkä kolme viikkoa vedin ihan täysillä ja tosiaan etenkin viikonloput vaan luin ja laskin kun lähetin miehen ja lapsen pois.

    Olihan se näin jälkikäteen ajatellen rankaa joka ilta ysin jälkeen avata kirjat koska vaan oli ihan pakko. Mutta kannatti ja nyt on paljon helpompaa :)

    Sulla on varmasti DI-opinnoista apua! Lääkiskoe on aina sellainen, että kukaan ei olisi voinut etukäteen uskoa millainen se oli, eli varmasti eniten hyötyä on yleisestä fysiikan ja kemian lakien ymmärryksestä ja kyvystä soveltaa niitä. Lisäksi musta kannattaa jonkin verran laskea soveltavia laskuja koska usein kokeeseen tulee "vanhaa galenoskamaa".

    Kovasti tsemppiä luku-urakkaan ja nähdään ensi vuonna ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kovasti tsempistä ja vastauksesta! Oonkin vikan 3vko varannu täysin kertaamiseen ja armottomaan runnomiseen. Katsotaan sitten mitä hauskaa toukoukuussa tulee eteen ja toivottavasti törmätään Meikussa syksyllä :)

    VastaaPoista